Vinarija

Kako su Frušku goru oduvek krasili vinogradi sa izuzetnim vrstama grožđa, tako su Sremski Karlovci vekovima negovali tradiciju pravljenja vrhunskih vina.

Porodica Živanović je neraskidivo utkana u razvoj vinogradarstva  i vinarstva Sremskih Karlovaca. Prvi pisani tragovi o njoj upućuju na Teodora Živanovića (1753 – 1832) i njegovog naslednika Josima Živanovića (1811- 1861) koji su tokom 18. I 19. veka, kao uspešni vinogradari, vinari i trgovci vinom, utemeljili porodičnu tradiciju te njen ugled traje do današnjih dana.

Prof.Jovan Živanović (1841-1916) bio je profesor  Gimnazije i Bogoslovije u Sremskim Karlovcima . Naš najveći srpski pčelar, otac modernog pčelarstva  ali I čovek koji je imao veliko znanje u pravljenju vina. O tome svedoče  njegova pisma u kojima je razmenjivao iskustva sa tada najvećim našim enologom Dimitrijem Mitom Petrovićem.

Tradiciju su nastavili njegov sin Žarko i unuk Bora Živanović.                                                   

Danas se proizvodnjom bave  Žarko i njegov sin Borko Živanović koji je sedma generacija vinara u porodici. Pored toga što je nastavljena tradicija ,stalnim učenjem i ulaganjima  proizvodnja se unapređuje i povećava.

Proizvodnja vina  obavlja se u 300-godišnjem vinskom lagumu , jednom od najstarijih i najvećih u kojima su i naši preci pravili vino. Kapacitet vinskog laguma je 60.000 litara a u planu je povećanje proizvodnih kapaciteta.

Vinogradi, suncem okupani,  nalaze se na istom mestu gde su se nalazili i pre više vekova, u “Mateju”, na 200 m.n.v. u blizini Dunava , na obroncima Fruške gore, koji daju vrhunski kvalitet grožđa i vina. Porodica Živanović  raspolaže sa 3 hektara svojih vinograda. Sledećih nekoliko godina u planu je “dizanje” još oko 10 hektara vinograda.

Vino ausbruch se nalazilo na vinskoj karti broda “Titanik”, među najboljim vinima svetskog glasa.       

Veoma star recept po kojem se spravlja bermet , u karlovačkim porodicama čuvao se kao najveća tajna koja se prenosila sa kolena na koleno. Bio je služen na Ruskom, Engleskom I Bečkom dvoru I izvožen u Ameriku do Njujorka 30-tih god. prošlog veka. Proizvodi se od prirodnih vina uz dodatak 27 različitih špecija : suvog grožđa, pelena, rogača,slačice, oraščića,vanile,suvih smokvava I dr. Vina , po kojima su Živanovići stekli slavu ponovo dobijaju priznanja, diplome I medalje na vinskim izložbama I sajmovima.

Kao najstarija vinarija u Karlovcima, porodica Živanović je široko otvorila vrata vinskom turizmu, odnosno posetiocima iz svih krajeva zemlje i inostranstva, ljubiteljima dobre kapljice. U starim podrumima i lagumu ugošćene su brojne grupe gostiju koje dolaze da degustiraju i uživaju u vinu, rakiji, medovači, medu kao i u “sremačkom fruštuku” sa domaćim seoskim specijalitetima.

Među gostima često se nalaze i mnoge ugledne ličnosti poput akademika Dragana Nedeljkovića, književnice Vide Ognjenović , guvernera narodne banke gosp.Jelašića sa guvernerima 17 drugih država, princ Esterhazi de Galen, princeza Jelisaveta Karađorđević, pisac Đerđ Konrad, ćerka Če Ge Vare, Predsednik ruske Dume, japanski, holandski, američki, izraelski, švedski, bugarski, finski, nemački , britanski ambasadori i mnoge druge diplomate. Uobičajne su posete i profesora i studenata, predstavnika preduzeća i ugostitelja koji kroz „vinske puteve“žele da probaju i kupe nadaleko čuvena vina.

Nesuđeni Nobelovac jednom reče : “Ako te žiga u kostima, popi čašu vina. Od vina ne postoji bolja medicina”.

Živeli!

 • Bermet crveni
 • Bermet beli
 • Probus
 • Cabarnet
 • Merlot
 • Chardonne
 • Rizling italijanski
 • Bermet crveni

  Crveni Bermet je slatko aromatizovano vino rubin crvene boje, dobre strukture, puno, snažno i ekstraktivno. Perfektno je ukomponovana začinska aroma sa aromom crvenog vina.

  Bermet je idealno služiti na temperature od 14-16˚C.

  Da li kao aperitiv, da li kao vino uz kolače, ali uvek u društvu sa dragim osobama, ovo vino svakako opravdava izreku da je vino piće Bogova.

 • Bermet beli

  Beli Bermet je desertno aromatizovano vino zlatno žute boje, lepog i naglašenog bukea i karakterističnog slatkasto gorkog ukusa.

  Služi se na temperaturi od 12-14˚C.

  Najbolje se slaže sa različitim vrstama deserta, kao aperitiv i kao dižestiv posle jela.

 • Probus

  Autohtona karlovačka sorta sa najboljih vinogradarskih poteza Fruške gore, pored Dunava. Ime je dobio po Rimskom Caru Marku Aureliju Probu koji je u III veku nove ere obnovio fruškogorsko vinogradarstvo.

  Dobijen je ukrštanjem sorti Skadarka i Kaberne Sovinjon. Vino je očaravajućeg, karakterističnog mirisa, izrazito tamno crvene boje, pitko, harmonično, puno, jednom rečju čarobno. Sa više od 13% alkohola, niske kiseline, zaobljenosti i temperamentnosti, perspektivna je sorta za visokokvalitetna crvena vina.

  Probus je preporučljivo servirati na temperaturi od 16-18˚C.

  Odlično se slaže sa piletinom, guskom, patkom, prasetinom,teletinom i mešanim mesom.

 • Cabarnet

  Karakteriše ga tamno ružičasto-crvena boja i miris na ljubičicu, šljivu i višnju. Vino koncentrisanih aroma sa izvanredno izbalansiranim baršunastim taninima. Odlikuje ga snaga, punoća, dugotrajnost, prijatna kiselina i fantastično raskošni buke. Cabernet odležava u drvenim hrastovim buradima.

  Vino sa ekspanzijom voćnih i začinskih aroma u čaši prirediće nezaboravan užitak.

  Pravo zadovoljstvo će se osetiti ako se služi na temperaturi od 16-18˚C.

  Cabernet se najbolje slaže sa junetinom, prasetinom, jagnjetinom, dimljenim mesom, kobasicom kao i uz sve vrste divljači.

 • Merlot

  Vino je tamno crvene boje, veoma raskošnog bukea. Elegantno vino sa koncentrisanim ali vrlo mekanim, nežnim i pripitomljenim taninima. Miris vina podseća na ribizle, šljive i ruže. Odležao u hrastovim buradima od 225 litara-bariku. U ustima daje punoću ukusa, prijatan i dug završetak.

  Preporučuje se rashlađen na 16-18˚C.

  Odlično se slaže sa piletinom, prasetinom, teletinom, guskom, patkom i biftekom. Zalogaj junećeg filea u sosu od bibera, preliven gutljajem ovog vina, dovešće Vas u sveru radosti življenja.

  Ženska populacija svrstava ovo vino među svoje favorite.

 • Chardonne

  Vino je žućkaste boje sa zlatnim odsjajem, izuzetne punoće, snage i harmoničnosti. Intezivnog aromatičnog mirisa na dinje, jabuke, banane i ananas. Karakteriše ga veoma osvežavajuće kiseline koje daju vinu fantastičnu pitkost. Jedan chardonnay ne može a da ne osvoji šarmom i da ne ostane uvek poželjan.

  Služi se rashlađen na temperaturi od 10-12˚C.

  Dobro se slaže sa plodovima mora, morskom i rečnom ribom, ćuretinom, piletinom i svinjskim mesom. Od sireva feta, gouda, polutvdi i tvrdi sir.

 • Rizling italijanski

  Vino je zlatkasto žute boje, kristalno bistro, veoma prijatnog voćnog ukusa. Karakteriše ga harmonija specifičnog sortnog mirisa, cvetnog bukea i umerenih kiselina. Pripada sorti koja se od davnina gaji u Sremskim Karlovcima kao jedna od najtraženijih.

  Služi se rashlađen na temperature od 10-12˚C

  Najbolje se slaže sa jelima od belog mesa, roštiljem, pečenom ribom, plodovima mora, pirinčem, špagetama I hladnim predjelima.